در دنیای امروز که صوت و موسیقی یکی از اجزای جدا نشدنی زندگی ماست، شناخت ابزار تولید آنها و آهنگ های زیبا خالی از لطف نیست. همه ما تا به حال انواع موسیقی را از طریق تلویزیون، کنسرت ها و یا مراسم های مختلف شنیده ایم. حتما شما نیز از خودتان پرسیده اید که این صدا ها چطور با هم ترکیب شده و موسیقی زیبایی را برای ما ترتیب داده اند. صدا هایی که در این موسیقی های زیبا وجود دارند بوسیله دستگاهی به نام میکسر صدا، ساخته و تنظیم میشوند.
در این مقاله قصد داریم در مورد دستگاه های میکسر صدا و کاربرد این دستگاه ها اطلاعاتی در اختیار شما بگذاریم. امیدواریم با خواندن این مقاله به دانش شما در این مورد افزوده شود.
میکسر صدا چیست؟
برای پاسخ به این سوال که میکسر صدا چیست؟ جواب های مختلفی وجود دارد که همه به یک تعریف کلی از میکسر های صدا اشاره دارند. میکسر های صدا دستگاهی هایی هستند که در تولید موسیقی نقش مهمی را ایفا میکنند. در استودیو های ضبط صدا از این دستگاه ها برای ترکیب، پردازش، و نظارت بر صداها استفاده میشود. صدا ها و سیگنال های مختلف از انواع منابع مانند میکروفون، سازها، صدا های ضبط شده قبلی و غیره به میکسر های صدا فرستاده میشوند. پس از آن تغییراتی روی آنها صورت میگیرد. شما میتوانید به وسیله این دستگاه، صدا ها را از منابع گرفته و با ایجاد تغییرات روی آنها توسط این دستگاه، موسیقی مورد علاقه خود را ایجاد کنید.
تاریخچه ساخت اولین میکسر صدا در جهان
سال های زیادی از ورود میکسر به دنیای تجهیزات صوتی میگذرد. در سال ۱۹۴۷ برای اولین بار یک شرکت آلمانی به نام Dynacord توسط آقای werner pinternagel بنیانگذاری شد و فعالیت خود را با ساخت آمپلی فایر شروع کرد. کمپانی Dynacord یکی از بزرگترین تولید کنندگان تجهیزات صوتی در جهان است.
این شرکت طی سال ها فعالیت در بازار آلمان و پس از ساخت اسپیکر، در زمینه تولید دیگر تجهیزات صوتی پیشرفت داشت و بالاخره میکسر های صدا را تولید کرد. این دستگاه به سرعت به یکی از پر کاربرد ترین تجهیزات صوتی در جهان تبدیل شد. در اواخر دهه ۹۰ این شرکت آلمانی اولین پاور میکسر خود را تولید کرد. با تولید این میکسر و عرضه آن به سراسر جهان، افراد زیادی به منحصر به فرد بودن و قابلیت های بی نظیر این دستگاه پی بردند. درحال حاضر هم این پاور میکسر به عنوان بهترین پاور میکسر مورد علاقه مشتریان به شمار میرود. شرکت دایناکورد در طول ۷۲ سال فعالیت خود هنوز هم در زمینه تولید تجهیزات صوتی مثل میکسر ها و پاور میکسر ها در بین افراد از محبوبیت بالایی برخوردار است.
تفاوت میکسر و پاور میکسر
در قسمت های بالاتر این مقاله به پاور میکسر صدا اشاره کردیم. بهتر است تا با این دستگاه نیز آشنا شوید. میکسر ها و پاور میکسر ها هر دو از تجهیزات صوتی پیشرفته هستند. با این تفاوت که پاور میکسر ها، آمپلی فایر دارند اما میکسر های معمولی قابلیت اضافه کردن آمپلی فایر را ندارند. در بیشتر موارد پاور میکسر ها به دلیل طراحی پاور، نسبت به میکسر ها بزرگتر و قطور تر هستند. همچنین به طور معمول پاور میکسر ها وزن بیشتری نسبت به میکسر ها دارند. ضمن اینکه این نکته نیز لازم به ذکر است که پاور میکسر ها از توان بالاتری نسبت به میکسر ها برخوردارند و به همین دلیل خروجی آنها نیز متفاوت است.
کاربرد میکسر صدا
با توجه به اینکه میکسر صدا یکی از پیشرفته ترین تجهیزات صوتی در جهان است، کاربرد های فراوانی دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد.
میکسر های صدا اصلی ترین دستگاه در استودیو های رادیویی و تلویزیونی به شمار میروند. این دستگاه صدا ها را از نظر کیفیت و کمیت تنظیم میکند، بر روی ورودی ها تغییراتی انجام داده و در نهایت ترکیب های خروجی متفاوتی را ایجاد میکند.
یک کاربرد میکسر صدا برای افرادی است که قصد تولید انواع محتوا مانند تولید و ضبط پادکست را دارند. برای کسانی که قصد تولید محتوا و پادکست در استودیو های خانگی دارند میکسر آنالوگ پیشنهاد میشود. چرا که قیمت کمتری داشته و برنامه های گسترده ای برای تقویت صدا دارد.
در سال های گذشته فقط برای برنامه هایی که اجرای زنده داشتند مانند مراسم جشن، اعیاد و یا هیئت های مذهبی و مکان هایی که درآن اجراهای زنده برگزار میشد، مانند سالن های همایش و آمفی تئاتر ها، سالن های برگزاری کنسرت و… از میکسر های صدا استفاده میشد.
اما امروزه کاربرد میکسر صوتی بسیار زیاد و گسترده شده است. این دستگاه ها علاوه بر اینکه دارای دو عملکرد اصلی یعنی تنظیم صدا ها در چندین ورودی و تنظیم تن آنها است، کاربرد های دیگری نیز دارند. برخی از کاربرد های آنها شامل فیلتر کردن فرکانس های خاص، متعادل کردن فرکانس های صدا، مسیر دهی صدا های ورودی و خروجی و… میباشد.
همچنین میکسر های صدا در برخی مواقع وظیفه تقویت و ضبط صدا را در استودیو های حرفه ای موسیقی را ایفا میکنند. دیگر کاربرد میکسر در استودیو تولید فیلم است. با توجه به کاربرد های فراوان میکسر های صدا متوجه میشویم که این دستگاه جدا از اینکه بسیار پیشرفته و بروز است، یکی از مهمترین تجهیزات صوتی است که در زندگی روزمره با آن سروکار داریم. درصورت نبود آن ممکن است با مشکلات زیادی در زمینه های مختلف صوتی مواجه شویم.
چه کسانی میتوانند از میکسر صدا استفاده کنند
بطور کلی همه می توانند از میکسر استفاده کنند. مخصوصا کسانی که در زمینه صوت و موسیقی فعالیت میکنند. چرا که میکسر های صدا در جشن ها، اعیاد و مداحی ها و کلیه مراسم های مذهبی مورد استفاده افراد قرار میگیرد. همینطور افرادی که میخواهند تولید محتوا های ویدیویی داشته باشند میتوانند در استودیو خانگی خود از میکسر های صدا استفاده کنند. میکسر های صدا برای خواننده ها، فیلمساز ها، موسیقی دان ها و بیشتر افراد جامعه کاربرد دارد.
جمع بندی
همانطور که در این مقاله خواندید میکسر صدا برای اولین بار توسط شرکت آلمانی دایناکورد ساخته شد و سال های زیادی است که در دنیای موسیقی و صوت حضور دارد. به طوری که بیشتر افراد جامعه با این دستگاه آشنایی کامل دارند. گفتیم که مهمترین ویژگی میکسر های صدا دریافت سیگنال ها از منابع مختلف، ترکیب و پردازش آن ها و سپس ایجاد یک خروجی متفاوت میباشد. میکسر های صدا در گذشته بیشتر در اجرا های زنده مانند جشن ها، عید ها، مراسم های مذهبی و… کاربرد داشت.
با گذشت زمان اما این دستگاه ها نقش اصلی را در استودیو های رادیویی و تلویزیونی ایفا میکنند. همینطور برای تولید محتوای صوتی و تقویت صدا از آن استفاده میشود. امیدواریم که این مقاله برای شما دوستان و همراهان گرامی مفید بوده باشد.